Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση;

2017-02-01 22:18
  • Ποιο θα είναι το Επαγγελματικό Λύκειο που θα βρουν οι μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά; Τι αλλαγές θα υπάρχουν σε σχέση με φέτος; 

                Η νέα δομή του ΕΠΑΛ άρχισε να υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ενοποίηση των γνωστικών αντικειμένων, η αποφυγή της πρόωρης εξειδίκευσης και η μετατόπιση των επιλογών των μαθητών για την επαγγελματική τους προοπτική σε πιο ώριμη ηλικία. Η Α΄ τάξη είναι κοινή για όλους τους μαθητές/ τριες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: Με τα 8 διαφορετικά τεχνολογικά μαθήματα επιλογής που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τομείς σπουδών, με την ποικιλία δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που θα αναπτύσσουν και με τη δική τους συμμετοχή στη Ζώνη Σχολικών Δραστηριοτήτων με την Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία και με το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έτσι, στη Β’ τάξη επιλέγουν έναν από τους εννέα τομείς επαγγελματικών σπουδών, όπου διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας καθώς και τεχνολογικά μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά. Έχοντας αποκτήσει αυτά τα εφόδια, μπορούν στη Γ΄ τάξη, σε πιο ώριμη δηλαδή ηλικία, να επιλέξουν από τις διαθέσιμες ειδικότητες του τομέα τους (36 συνολικά), εκείνη που αντιστοιχεί καλύτερα στα ενδιαφέροντά τους. Η εισαγωγή του μεταλυκειακού έτους- τάξης Μαθητείας αποτελεί μια φιλόδοξη πρόταση για την ομαλή και ασφαλή επαφή των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Το μεταλυκειακό έτος είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε ενήλικους άνω των 18 ετών, προβλέπει αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτερου μισθού και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προβλέπεται απασχόληση στο χώρος της επιχείρησης για 4 ημέρες την εβδομάδα υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού του ΕΠΑΛ και 1 ημέρα εργαστηριακής άσκησης στο σχολείο. Η ευρύτατη αποδοχή αυτού του νέου θεσμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ΕΠΑΛ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

  • Υπάρχει κάποιο γενικότερο σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση για το ορατό μέλλον;

                Στόχος μας είναι η επαγγελματική εκπαίδευση να αποτελέσει ισότιμη επιλογή των μαθητών/ τριών μετά το Γυμνάσιο, να την επιλέγουν δηλ. οι νέοι και οι νέες, όχι από αδυναμία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις  του Γενικού Λυκείου, αλλά  ελεύθερα, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Μέτρα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η νέα δομή του ΕΠΑΛ, που περιγράψαμε προηγουμένως, καθώς και η εφαρμογή του μεταλυκειακού έτους- τάξης Μαθητείας. Και φυσικά η δυνατότητα που δίνουμε από φέτος στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να εισάγονται μέσω των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων εκτός από τα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, όπως και στις σχολές της Πυροσβεστικής. Επίσης με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής και σε κοινή ομάδα σχολών από όλους τους τομείς, καθώς επίσης θα επαναφέρουμε το ειδικό ποσοστό 1% για τα ΤΕΙ από τα εσπερινά ΕΠΑΛ, που καταργήθηκε με το ν.4186/13.

                Το γενικότερο σχέδιό μας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχει αποτυπωθεί στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, που έχει δημοσιοποιηθεί. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στην ολιστική θεώρηση ολόκληρου του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην αναγνώριση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της, με τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων,  στην ανάγκη συνεχούς εναρμόνισής της με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στην ανάγκη παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές και στις μαθήτριες που την επιλέγουν,  στην ανάγκη παροχής ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων στους αποφοίτους της, στην εμπέδωση εργασιακής ασφάλειας και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού οράματος για τους εκπαιδευτικούς.

 

Άρθρα

ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

2023-04-27 10:28
Δράση ενημέρωσης μαθητών για το βαμβάκι, της...

Πανελλαδικές 2022 - Επιλογή Σπουδών: Σχολές που οδηγούν σε καινοτόμες ειδικότητες

2022-02-19 14:13
  Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι καινοτόμες...

Παγκόσμια ημέρα μέλισσας η 20η Μαΐου

2018-05-22 09:11
Γιατί αξίζει η μέλισσα την προσοχή μας;

Τρόφιμα που έχουν απαγορευτεί σε διάφορα μέρη του κόσμου

2018-03-31 22:44
Διαβάστε εδώ

Tα μυστικά των Φυτικών ινών - Όσα δεν ξέρουμε και όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

2018-03-31 22:36
Πόσες φορές αναρωτηθήκατε σε ένα φούρνο εάν...

Παιδεία και Εκπαίδευση

2018-02-27 23:51
Δεν υπάρχει μαθητής που δεν «παιδεύτηκε» να λύσει...

6 σημεία για μια καλύτερη σχέση με τους εφήβους

2018-01-08 23:25
Για μια καλύτερη σχέση με τους έφηβους

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

2017-10-05 23:24
Σήμερα εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα...

Κινητά και σχολικές τσάντες ευθύνονται για τους πόνους των παιδιών σε πλάτη και λαιμό

2017-10-04 01:09
Ηλεκτρονικές συσκευές και σχολικές τσάντες...

Προτεινόμενες ταινίες για την θεματική εβδομάδα

2017-05-08 18:05
Προτεινόμενες ταινίες για την θεματική...
1 | 2 | 3 >>