ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Μακροσκοπική εξέτατη της πέστροφας, της τσιπούρας και του λαβρακιού
Στα πλαίσια του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» της ειδικότητας Ζωικής Παραγωγής του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και στην προσπάθεια να εφαρμοστούν στο χώρο του σχολείου συναφείς εργαστηριακές ασκήσεις με χρήση του υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού, έγινε προσπάθεια εκτροφής ειδών ψαριών χρυσόψαρα και κυπρίνοι (γριβάδια) στο ενυδρείο που διαθέτουμε στο σχολείο.
Οι μαθητές «εκπαιδεύτηκαν» αρχικά με την καθαριότητα και προετοιμασία του ενυδρείου για να δεχθεί τα ανωτέρω ψάρια και ενημερώθηκαν για τον τρόπο διαβίωσης και εκτροφής τους.
Η επιλογή των συγκεκριμένων ειδών ψαριών για εκτροφή, έγινε επειδή υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης ζωντανών τέτοιων ψαριών στην περιοχή μας και είναι σχετικά εύκολη η εκτροφή τους στον περιορισμένο χώρο του ενυδρείου.
Επίσης στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του θεωρητικού μέρους του εν λόγω μαθήματος, γίνεται συγκεκριμένη και εκτενή αναφορά στα δύο κυριότερα εκτρεφόμενα θαλάσσια είδη σε συνθήκες αιχμαλωσίας: ΤΣΙΠΟΥΡΑ και ΛΑΒΡΑΚΙ.
Τέλος, αξιοποιώντας τον χώρο του εργαστηρίου «Τεχνολογίας Τροφίμων», πραγματοποιήθηκε επίδειξη των μορφολογικών χαρακτηριστικών των ανωτέρω ψαριών, μελετήθηκε η ανατομία τους και ακολούθησε γευστική απόλαυση αυτών (ψήσιμο και γευσιγνωσία).